„Energiasuli” általános iskolai vetélkedő

Az alsó- felső tagozatos diákok számára egy kétfordulós vetélkedőt szervezünk, melynek első fordulója interneten keresztül kerül megrendezésre, ahonnan az első 9 helyezett csapat jut be a döntőbe. Így alakul ki a 9 db 3 fős csapat. Nagyon fontos kihangsúlyozni azt, hogy a vetélkedő városi vetélkedő. Mivel a pályázat keretében nincs lehetőség arra, hogy minden intézménybe eljussunk az interaktív csoportfoglalkozással, fontosnak tartjuk azt, hogy a vetélkedő mindenkihez szóljon, mindenkit elérjünk. Vegyes csapatok jelentkezését várjuk, azaz alsós-felsősöket egy csapatba.

A vetélkedő forgatókönyve:

Az első forduló interneten keresztül fog zajlani. A vetélkedőre jelentkező csapatok e-mailben kapják meg a kérdéseket, melyre 1 órájuk lesz válaszolni. A feladatok összeállításánál természetesen arra törekszünk, hogy interaktív és a gyermekek kreativitását ösztönző legyen. A döntőbe jutott csapatok a döntő előtt egy előzetes feladatot kapnak. A döntősök feladata egy „reklámfilm” elkészítése lesz „Add el az energiatudatosságot” címmel, amelynek keretében a versenyzők bármilyen technikával elkészíthetik „reklámfilmjüket”. A döntőben a filmen kívül több feladatot is meg kell oldaniuk.

A feladatok várhatóan az alábbiak lesznek:

1. Energiafelhasználás szempontjából írjatok olyan fogyasztókat, melyek sok energiát fogyasztanak, illetve olyanokat, melyek környezetbarát módon használják az energiát.
2. Egy átlagos lakás hagyományos energia felhasználását, hogyan tudnád átalakítani környezetbarát módon? Felkészülési idő: 10 perc
3. Mindennapi tevékenységeid során milyen módon tudtok meg energiát megtakarítani és hogyan?
4. Hogyan tudnál meggyőzni egy hagyományosan gondolkodó embert valamilyen környezetbarát eszköz használatára? Mutassátok be egy rövid 1-2 perces beszélgetés kapcsán.
5. Te milyen energiafogyasztókat használsz mindennapjaidban. Tégy javaslatokat arra, miképpen tudnál energiát megtakarítani?