„Energiatakarékosság otthon” szakkör háztartásoknak/családoknak

A háztartások számára egy hat alkalmas szakkört szervezünk. A hat alkalom alatt a résztvevők megismerkedhetnek a lakóépületeket érintő lényeges kérdésekkel és azokkal a gyakorlati módszerekkel, amelyekkel az épületük energia besorolása javíthatóvá válhat.

1. alkalom: Falak- NAP
A szakkör keretében a résztvevők megismerkedhetnek az elmúlt 100 év építőanyagainak jellemzőivel, falazattípusaival, megismerhetik azok hőtechnikai mutatóit, illetve tájékozódhatnak a legaktuálisabb iránymutató hőszigetelési szabályozások alapján elérhető energia megtakarítások mértékével. A szakkör végén a témához kapcsolódóan ellenőrzőkérdések kerülnek kitöltésre.
Meghívott szakember: építész
Interaktív feladat: szigeteletlen és egy szigetelt fal hőátbocsátási tényezőjének vizsgálata hőmérővel.

2. alkalom: Ablak-NAP
A szakkör keretében a résztvevők megismerkedhetnek az elmúlt időszakban (kb. 70 év) megvalósuló nyílászárókkal, azok gyártásával, hőszigetelési értékeivel, és a legújabb technikákkal. Tájékozódhatnak a lehetséges felújításokról és a cserével elérhető energia megtakarítások mértékéről, külön figyelmet szánva a passzív hővédelemnek,
árnyékolástechnikának. . A szakkör végén a témához kapcsolódóan ellenőrzőkérdések kerülnek kitöltésre.

Meghívott szakember: energetikus
Interaktív feladat árnyékolással ellátott és egy árnyékolás nélküli nyílászáró felmelegedési ideje, vizsgálata hőmérővel.

3. alkalom: Tető-NAP
A szakkör keretében a résztvevők megismerkedhetnek a különböző tetőtípusokkal (lapostető, magastető), majd ennek megfelelően a lehetséges energia megtakarítási módozatok vizsgálata, technológia szabályok ismertetése, és különböző felújítási praktikák elsajátítása következik. . A szakkör végén a témához kapcsolódóan ellenőrzőkérdések kerülnek kitöltésre.
Meghívott szakember: építész vagy energetikus

4. alkalom: Fűtés-NAP
A szakkör keretében a résztvevők megismerkedhetnek a fűtési rendszerekkel a különböző energiaforrások szemszögéből – fa, gáz, szén -, továbbá, hogy miként lehet ezeket modernizálni, hatékonyabbá tenni. A szakkör végén a témához kapcsolódóan ellenőrzőkérdések kerülnek kitöltésre.
Korszerű fűtési technológiákkal való ismerkedés, és a lehetséges energia megtakarítások modellezése.
Meghívott szakember: épületgépész
Interaktív feladat: Kondenzációs kazán működési mechanikája – szemléltető eszköz –bemutató berendezés

5. alkalom: Nap-NAP
A szakkör keretében a résztvevők megismerkedhetnek a napenergia hasznosításának lehetséges módjaival. További témák: újépítési épületek benapozása, napkollektor hasznosítása és a napelem – villamos energia előállítása
A szakkör végén a témához kapcsolódóan ellenőrzőkérdések kerülnek kitöltésre.
Meghívott szakember: energetikus
Interaktív feladat: napelemes rendszer modellezése

6. alkalom: Záró-NAP
Saját készítésű energiatanúsítvány bemutatása és házi verseny eredményhirdetése, ahol az energia megtakarítás mértéke a ranghely.